Varför imitera?

Idag vill jag fråga alla läsare en fråga och jag hoppas att ni tar er tid att svara i kommentarsfältet nedan.

Varför finns det så mycket vegetarisk mat som vill imitera icke vegetarisk mat, som vill imitera det vi valt att inte äta?

vegetarisk korvVarför är frysen i snabbköket full av tofukorv och andra konstigheter. Vem är den tilltänkta målgruppen för dessa. Jag tror att de flesta vegetarianer precis som jag föredrar färska grönsaker, högkvalitativa råvaror och mat som har skapats för att smaka så gott som möjligt. Detta är så gott som aldrig att försöka krydda det och få det att smaka som någonting annat.

Jag gillar tofu, kikärtor, Sojabönor etc men jag har aldrig stött på en imitations produkt som är fräsch och god. Jag säger inte att de smakar illa. Men de smakar inte alls lika bra som vegetariska rätter som har skapats från grunden för att vara vegetariska. De flesta av mina vänner som är vegetarianer känner likadant. Jag kan med detta i åtanke bara konstatera att dessa produkter inte är för vegetarianer.

Jag kan inte heller tänka mig att målgruppen är köttätare. Nästan alla som äter kött kommer alltid att välja köttprodukten över imitationen. De åsikter jag har hört från denna grupp om dessa produkter är allt ifrån hat eller att de smakar illa till att man kan ju äta produkterna om man inte har något annat. Jag har inte träffat någon som gillar dem. Denna målgrupp är alltså inte troliga att köpa produkten heller.

Vem är det som köper dessa produkter ?

qourn kycklingDen enda logiska förklaringen jag kan komma på är att detta är produkter som människor blir i lurade när de vill banta och gå ner i vikt. De vet inte mycket om vegetarisk kost så när de försöker äta bättre och mer vegetariskt så köper de dessa produkter. De är bekanta med korv så de väljer att köpa soja korv.

Om detta är fallet så är det mycket tragiskt. Dels då dessa produkter inte alls är lika nyttig som ”riktig” vegansk kost och delvis för att de flesta av dessa produkter inte alls är goda vilket gör det mycket svårare för den som vill äta nyttigare att hålla sig till denna diet. Jag tror helt ärligt att det finns en stor risk att dessa produkter skrämmer iväg människor från vegetarisk kost.

Jag skulle vilja se att alla vegetarianer jobbade tillsammans för att få butiker att sälja mer bra vegetarisk frusen mat. Mat som är unik och inte en imitation av en vanlig rätt. Maträtter som är goda och som kanske erbjuder en exotisk känsla. Mat som skulle kunna få människor som prövar dem att villa pröva mer vegetarisk mat istället för att skrämma bort dem.

Men jag kanske har helt fel! Det kanske finns en helt annan anledning till att imitationsmat tar upp så stor del av kyldisken. Har jag rätt eller fel? Har du en annan förklaring? Dela med dig om dina åsikter nedan.

// Jag har tvingats stänga av kommenteringsfunktionen på denna post och har tagit bort alla kommentarer från att vara synliga p.g.a. alltför många troll. Jag hoppas kunna öppna denna diskussion igen när jag har hittat en bättre antispam lösning.

Artikeln uppdaterades senast: juni 6, 2016

Comments closed