Att odla gurka

Contents

Det finns många anledningar till att odla sina egna grönsaker. Man kan välja variant själv, både vad gäller utseende och smak, man får kontroll över hur odlingen sker, man får chans att påverka smaken och odling är på det hela taget ett intressant projekt. I vissa fall finns det även pengar att spara på att odla sin egen mat.

Gurka är en särskilt populär grönsak att odla på grund av dess mångsidighet och att den är så pass lättodlad i Sverige. I den här artikeln kommer vi att ta upp sådant som är bra att veta om att odla gurka i Sverige, från förberedelsestadiet till skörd och konservering.

Oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller en nybörjare kan odling av gurka ge dig en känsla av tillfredsställelse och en överflöd av läckra gurkor att njuta av. Lycka till!

odla gurka

Bra att veta om gurka

  • Den vanliga gurkan, Cucumis sativus, är en art i familjen gurkväxter (Cucumis). Detta släkte innefattar ungefär 30 arter och den vanliga gurkan är nära släkt med till exempel Matmelon (C. Melo), Igelkottsgurka (C. Dipsaceus), Kiwano (C. Metuliferus), Krusbärsgurka (C. Myriocarpus), Anguriagurka (C. anguria) och Profetgurka (C. Prophetarum).
  • Ur botanisk synvinkel är gurkan ett bär.
  • Inom arten C. sativus har många olika varianter odlats fram, till exempel den långa slanggurkan och den korta, tjocka inläggningsgurkan. I Sverige är den så kallade västeråsgurkan populär bland hemmaodlare och kallas även för druvgurka.
  • Gurkan är en ettårig växt och förökas genom frön.
  • Gurkan är en klängväxt. Om du odlar den på en plats där den inte har något att klänga på kommer den att krypa utmed maken istället. Att ge gurkan något att klänga på är bra för bildandet av gurkor.
  • Gurkplantan har små, gula blommor. Blomman är enkönad, men både honblommor och hanblommor kan existera på samma planta.
  • En genomsnittlig gurka består av ungefär 96% vatten; resten är huvudsakligen cellulosa (kostfiber). Energiinnehållet hos gurka är därför mycket lågt, kring 14 kcal per 100 gram gurka. Innehållet av antioxidanter är inte högt och ORAC-värdet ligger kring 60, vilket är lågt jämfört med många andra bär och grönsaker. Till exempel har en genomsnittlig tomat ett ORAC-värde på strax under 200 och för röd paprika överstiger ORAC-värdet 700.

Förberedelser för att odla gurka

Gurkor trivs bäst i varma, soliga platser i Sverige och behöver rikligt med vatten. Du kan behöva använda växthus eller andra skyddade utrymmen för att säkerställa att dina gurkor får tillräckligt med värme. I stora delar av landet är det svenska klimatet för kallt för framgångsrik odling av gurka på friland, men i drivbänk eller växthus brukar det gå bra.

Jorden bör vara rik på organiskt material och ha god dränering.

Hur man planterar gurka

För att odla gurka, börja med att plantera frön inomhus cirka 3-4 veckor före den sista frosten. När plantorna har utvecklat några löv och risken för frost är över kan du plantera ut dem. Plantorna bör placeras cirka 45-60 cm isär för att ge dem tillräckligt med utrymme att växa. 

Skötsel av gurka

Gurkor behöver regelbunden vattning och gödsling. När plantorna börjar växa kan du behöva stödja dem med stakar eller trädgårdsnät för att hjälpa dem att växa upprätt och förhindra att frukterna ligger på marken där de kan ruttna.

Om gurkplantan får tillräckligt med ljus kan gurkan växa flera centimeter per dygn. I Norrland, där det är ljust under den stor del av dygnet under sommaren, kan gurkor växa till sig överraskande snabbt.

Skörda gurka

Gurkor är redo att skördas när de är ljusgröna och känns fasta när man känner på dem. Även om storleken kan variera beroende på sorten bör de flesta gurkor skördas när de är mellan 15-20 cm långa.

Lagra gurkor

För att lagra gurkor kan du konservera dem i vinäger för att göra inlagda gurkor, eller helt enkelt förvara dem i kylskåpet där de håller sig fräscha i upp till en vecka.

Förvara inte gurkan nära sådant som avger mycket etylengas, till exempel tomater och äpplen, eftersom det påskyndar nedbrytningen av gurkan och kan göra den gul och seg.

Att lägga in gurkor i ättika, socker och rikligt med dill för längre förvaring är en svensk klassiker. Om du vill lägga in gurka för långvarig förvaring i rumstemperatur är det viktigt att följa receptet till punkt och pricka, inklusive reglerna om sterilisering av utrustningen.

Gurkans historia

Exakt hur länge gurka har odlats är oklart, men troligen är ursprungslandet Indien och där har den odlast i flera tusen år. Cucumis sativus är en domestikerad version av en vild gurka. Från Indien spred sig bruket att odla och äta gurka bland annat till Egypten.

Det var troligen de gamla grekerna som först började odla gurka i Europa. Romarna odlade också gurka, och som med mycket annat spred sig gurkan troligen med hjälp av det romerska imperiet.

Ett av de tidigaste beläggen för odling av gurka i Sverige är från 1598 och rör gurkor som såtts i Hertig Karls trädgårdar vid Nyköpingshus. Det svenska ordet gurka är känt sedan 1636 och kommer troligen från tyskans Gurke. På tyska förekommer även termen agurke, vilken också använts i Sverige, och agurk är namnet som används i danska, bokmål och nynorsk.

Artikeln uppdaterades senast: juni 6, 2024

Comments closed