Kryddväxter för fönsterbrädan

Contents

Det finns många olika kryddväxter som är mycket lämpliga för att odla på fönsterbrädan. Det bästa alternativet är ofta späda örter vars blad man använder i matlagning. Dessa växer vanligtvis snabbt och är relativt små. Detta gör dem perfekt att odla i fönstret. Dessa växter är ofta mycket godare färska än de är torkade från kryddhyllan.

Samtliga av de växter som jag kommer prata om här nedanför kräver en likartad skötsel och samtliga arter kan med fördel ställas ut på balkongen under sommaren. Det är vanligtvis säkert att ställa ut dem kring 10:e juni och de bör sedan tas in innan den första frosten. Det är en bra ide att ta in dem över natten under den första veckan så de får vänja sig vid sitt nya klimat.

örterDessa växter vill stå i en humusrik jord. De trivs bäst i öst eller västläge där de får mycket ljus men undviker dagens starkaste strålar. Tänk på att dessa växter blir som små buskar och kommer bli mycket bredare än den kruka de står i. Det kan vara bra att ha två av varje växt. En som man skördar ifrån och en som står på tillväxt. Den som som man skördar från kan stå på köksbänken medan den andra står i fönstret. Om den som skördas inte står i fönstret så bör man rotera sina växter varje vecka. Om båda plantorna står i fönster kan man vänta längre mellan de gånger man byter plantornas roller.

Dessa växter hålls bäst lätt fuktiga men inte blöta. Undvik att ha vatten stående på fatet eller i krukan. De bör gödslas ungefär var 10:e dag med en svag gödsellösning. Det är bättre att gödsla ofta med en svag lösning än det är att gödsla mer sällan med en starkare lösning.

En välskött kryddväxt kan ofta leva i flera år om man odlar den på fönsterbrädan. Hur länge den överlever beror dock på hur mycket man man skördar. Om du vill skörda mycket kan det vara bättre att föryngra plantorna mer ofta. Vissa tycker att plantorna är godare när de är unga. Om du tycker det bör du plantera nya plantor ungefär var fjärde månad.

Det spelar ingen roll hur väl du tar hand om din kryddväxt. Den kommer efter ett tag att börja bli risiga. Det finns inget du kan göra för att undvika det. Detta beror på att de flesta kryddörter är en eller tvååriga örter. De är designade att växa snabbt och dra nytta av den tid på året när förhållandena är goda och sedan dö ner. Om din planta är gammal och börjar bli risig finns det ofta lite du kan göra för den. Du bör om detta sker plantera nya frön för att få en ny planta som är stor nog att skörda från innan den gamla dör. Om du vill försöka rädda den gamla kan du plantera om den i en större kruka. Beskär rötterna kraftigt när du gör det. Låt sedan plantan stå utan att skördas i minste två månader. Ställ den på balkongen om det är sommar. Om du har tur kan detta föryngra din planta.

Du kan plantera många plantor på balkongen under sommaren och sedan torka dem när vintern kommer. Detta kan ge dig alla kryddor du behöver under året. Detta är ett bra alternativ för arter som du inte har plats för att hålla i fönstret eller som du föredrar att använda torkade.

Många kryddväxter såsom timjan passar mycket bra att hålla i amplar. Detta ger plantan plats att hänga ut och växa obehindrat och ger dig mer plats för andra kryddor på fönsterbrädan.

Lättodlade kryddväxter

Nedan kommer lista några av de mest lättodlade kryddväxterna.

timjanTimjan

Timjan är en mycket lättodlad ört med ett buskigt växtsätt. Plantan blir inte särskilt stor. Den växer fort och en enda planta är ofta tillräckligt för att man skall kunna använda timjan varje dag. Timjan är lätt att odla från frön men det är även lätt att hitta redan uppdragna plantor. Om du inte kan hitta en planta i din lokala plantskola så kan du köpa en timjan med rötter i snabbköket och plantera den i en kruka. De överlever ofta.

oregano

Oregano

Oregano är en annan växt som är lätt att odla och som man lätt kan dra upp från frö. Den växer fort och en planta kan ge dig all oregano du behöver förutsatt att du låter den bli stor nog innan du börjar skörda. Oregano har halvstora späda blad. Försäkra dig alltid om att du köper rätts sorts oregano frön innan köper dem. Du vill ha den lilla späda örten. Det finns en annan relativt ovanlig typ som blir en tre meter hög buske och som inte är lämplig för lägenheten.

Basilika

basilikaBasilika är mycket gott att ha hemma. Färsk basilika är underbart i pasta, lasagne och på pizza. En pizza med Basilika, vitlök och tomat är en vegetarisk hit. Basilikan kan växa sig lite för stor för fönsterbrädan om den tillåts göra det. Den blir lätt 50 cm hög och lika vid. Detta kan undvikas genom att man skördar delar av växter eller genom att man flyttar ut den från fönstret till en piedestal på ljus plats. Basilika är mycket lätt att dra upp från frön.

chivesGräslök

Gräslök är en annan smaksättare som är god och mycket enkelt att odla. Om du regelbundet köper och äter färsk gräslök från butiken så kan du välja att lämna ca 5 cm kvar på den planta du köpt i matvarubutiken. Om du planterar den i jord så är dessa 5 cm allt plantan behöver för att kunna etablera sig och växa upp igen. Gräslök kan växa sig mycket stor i kruka. Deras storlek begränsas egentligen bara av krukans brädd. Om du äter mycket gräslök kan det vara bra att ha två plantor att skörda från. I vart fall tills en av dem har blivit riktigt stor.

dragonDragon

Dragon är en annan krydda som är godare färsk och som är lätt att odla. Den växer snabbt och klarar sig med lite skötsel. Det kan vara svårt att hitta dragonplantor att köpa men det är vanligtvis lätt att hitta frön.

Experimentera

Var inte rädd att experimentera med nya växter. Ovanliga kryddor och ovanliga varianter av vanliga kryddor kan vara mycket trevliga att ha. Att t.ex. använda en rödbladig basilika kan ge en enkel maträtt en exotisk spinn. Kom ihåg att rödbladiga växter kräver mer ljus och ofta växer långsammare än sina grönbladiga släktingar.

Artikeln uppdaterades senast: maj 30, 2016

Comments closed