Grön ärtsoppa med pepparrotsklick
Det här receptet brukar jag göra på frusna gröna ärtor. Det här är ett rejält recept som ger åtta portioner soppa, så att du kan göra ett storkok och frysa in. Perfekt att ta fram när man vill ha en färgsprakande vitaminkick.
Vad gäller pepparrotsklicken som soppan serveras ihop med har jag inte angett några mått, eftersom det är så individuellt både hur mycket pepparrotklick man vill ha i sin soppa och hur stark man vill att pepparrotsklicken ska vara. Våga experimentera, både med mängden pepparrot och med hur mycket pepparrotsklick du toppar din soppa med. När man bjuder sina vänner på denna vackra gröna soppa är det bäst att servera pepparrotsklicken separat så att var och en kan ha i efter sina egna preferenser.
Ingredienser för soppan (8 portioner)
- 2 gul lök
- 2 tsk matolja
- 8 dl vatten
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 1,2 kg gröna ärtor
- 3 dl mjölk
- Vitpeppar, efter behag
- Salt, efter behag
Ingredienser för pepparrotsklick
- Creme fraiche
- Pepparrot
Gör pepparrotsklicken såhär
Riv pepparrot och blanda den med creme fraiche. Smaka av för att få pepparrotsklicken så stark som du vill ha den. Kan göras i förväg och sparas i kylskåp tills det är dags att äta soppan.
Gör soppan såhär
- Skala och hacka löken.
- Värm upp matolja i en gryta och fräs löken i oljan tills löken börjar bli genomskinlig.
- Tillsätt buljongtärningarna och vattnet. Rör runt så att buljongtärningarna smälter ut i vattnet och bildar en buljong.
- Tillsätt de gröna ärtorna och koka i 8 minuter. (Stormkoka inte.)
- Mixa soppan slät.
- Tillsätt mjölk.
- Smaka på soppan och tillsätt salt och peppar efter behag.
- Är soppan för tjock? Tillsätt lite mer vatten eller mjölk.
- Värm upp soppan igen.
- Servera soppan i skål, och klicka i en rejäl pepparrotsklick på toppen av soppan precis innan du ska äta.
Tips! Om man vill ha en lyxigare soppa kan man byta ut en del av mjölken mot grädde.
Om pepparrot
Pepparrot är en flerårig ört vars rot innehåller senapsoljeglykosid. Senapsoljeglykosiden frigörs när man river roten, så smaken blir mycket rikare om man använder sig av riven pepparrot i matlagningen.
Roten är kraftig och knölig, med en vitgulaktig färg. Växten bildar en stor bladrosett, med 30-50 cm gröna blad längst ned. Längre upp på stjälken brukar man kunna se mindre blad med korta skaft. Plantan kan bli över en meter hög. Blommorna är vita och sitter på greniga blomställningar längst upp.
Pepparrotens tros ha uppkommit i sydöstra Europa eller något längre öster ut i Ryssland, och har en lång historia som kulturväxt. I centrala och västra Europa har pepparroten odlats åtminstone sedan medeltiden, och använts både i matlagning och som medicin. De första beläggen för att pepparrot odlades i Sverige är från 1400-talet.
Pepparroten förvildas lätt i Sverige och kan bland annat ses växa längs vissa motorvägar. Detta bör man tänka på när man planterar pepparrot i trädgården – om den trivs kan den försöka utöka sitt växtområde till delar av trädgården där du inte har tänkt odla pepparrot.
I dagens Sverige är Fjärås känd för sin pepparrotsodling, men tidigare var det framförallt Enköping som dominerade den svenska pepparrotsproduktionen. På 1800-talet hade Enköping smeknamnet Pepparrotstaden eftersom man odlade pepparrot så storskaligt där och sålde till resten av landet.
Artikeln uppdaterades senast: augusti 15, 2017