Att odla mat i sitt hem

Contents

Vi är alla mer vana att köpa vår mat än an odla den själv. Det är synd. Det kan vara mycket svårt att odla all sin mat själv. Det är dock mycket lätt att odla en del av den mat man behöver. Detta är sant t.o.m. om man bor i en lägenhet. Man kan odla en hel del mat I lägenhetens fönster. Om man har en stor trädgård och gillar potatis är det t.om. med möjligt att odla 90% av alla mat man behöver. Detta låter en dra ner på matkostnaderna radikalt. Om man äter huvudsakligen den mat man själv har odlat så behöver ens mat inte kosta mer än ett par tusen per år. Detta är sant om man själv drar upp sina växter från frö. Om man köper färdiga tomatplantor etc. så blir det genast betydligt dyrare. Även om det fortfarande är billigare än att köpa maten i butiken.

På denna webbsida kommer jag att fokusera på hur man odlar olika kryddor och grönsaker i sin lägenhet och på sin balkong. Det finns massvis av trädgårdswebbsidor såsom Trädgårdsväxter.com där du kan läsa mer om hur du odlar grönsaker i din trädgård.

Att börja från frö

tomatplantaJag rekommenderar alltid att man drar upp alla sina plantor från frön. Det finns flera anledningar till detta. De viktigaste är:

  • Det är mycket billigare att börja från frön. När du sår dina frön får du många små bebisväxter som du kan ge bort till dina vänner som vill pröva odla mat i fönstret. Om du har flera vänner som redan odlar i sin lägenhet så kan ni köpa olika frön och byta växter så att ni får många arter till en så låg kostnad som möjligt.
  • Utbudet av växter som du kan välja från är mycket bättre om du väljer att börja från frö. Utbudet av plantor i din lokala plantskola är ofta relativt litet. Om du däremot med från frö kan du välja från tusentals sorter från hela världen. Du kan köpa massvis med frön på postorder och via internet. Detta ger dig chansen att odla olika typer av ”heirloom” växter samt ett gigantisk utbud av olika okända kryddväxter. Ett exempel på växter som är svåra att hitta som plantor men som är lätta att köpa frön från är olika typer av exotisk peppar.
  • Man kan ta frön ur de grönsaker man köper i snabbköpet. På detta sätt kan man komma igång helt utan kostnad.

De flesta grönsak och kryddfrön är lätta att få att gro och växer fort. Det tar vanligtvis mellan 1 – 2 månader längre innan man kan börja skörda om man sår frön än om man köper en planta.

Att köpa plantor

Att köpa en planta är ett bra alternativ om man vill komma igång snabbt. Det kan också vara ett bra alternativ när man flyttar in i sin första lägenhet. Man kan köpa några plantor för att komma igång och sedan kan man använda frön för att utöka sin samling. Att köpa plantor behöver inte vara särskilt dyrt men det kommer ändå att kosta betydligt mer än vad det kostar att köpa frön.

Ett ofta billigt alternativ är att köpa färska grönsaker med rötter i snabbköpet och plantera om dessa i riktiga jord. En nackdel med detta är att dessa plantor ofta kan vara tämligen känsliga efter att ha drivits hårt och sedan kylts. Det hjälper om du har en sval plats där den kan etablera sig själva i sina nya krukor.

Att välja växter

liten paprikaDet är helt upp till dig att välja vilka växter du vill odla. De flesta växter kan odlas inomhus. Jag rekommenderar dock att du undviker morötter och andra rotfrukter. De kan odlas inomhus men behöver djup jord och är inte värda att odla inomhus. Din fönsterplats kan användas bättre. Ett undantag från detta är om du vill odla mycket morötter och äta dem medan de är mycket små. I så fall kan det funka utmärkt att göra detta på fönsterbrädan.

Gör en lista på de växter du vill odla. Lista växter som du skulle vilja ha tillgång till men som du inte kan köpa, växter som du kan köpa men som är dyra, och växter som du äter mycket. Prioritera sedan i första hand växter som du inte kan få tag i. Om du har plats över efter det så prioriterar du dyra plantor och om du fortfarande har plats över kan du börja odla det du använder mest.

Googla alltid en växt och se hur den växer och hur stor den blir innan du väljer att odla den eller inte. Vissa växter är inte lämpliga för fönstret. En del växter blir stora men kan ändå odlas. Detta inkluderar t.ex. kanel som växer sig till stora träd. De tål dock hård beskärning så man kan hålla dem som golvväxter.

Lite lägenhet utan balkong

basilikaAtt du har en liten lägenhet utan balkong hindrar dig inte från att dra full nytta av den fönsteryta du har. Det är möjligt att odla upp en omfattande krydd och örtträdgård även om du bara har en liten fönsteryta. De flesta kryddväxter är relativt små och drivs bra i fönstret. Du kan dra nytta av hela fönstret och ha växter på flera nivåer om du sätter in hyllplan av glas i fönstret. Om du inte vill göra detta kan du använda dig av piedestaler för att placera växterna i nivåer och få plats för fler arter.

Kryddväxter växer snabbt vilket innebär att det räcker med en liten planta för att man skall kunna skörda tillräckligt med kryddor för husbehov. De flesta kryddor blir bara tätare och vackrare av att anses och tar därför ingen permanent skada när du skördar en topp till maten. Färska kryddor gör nästan all mat godare och det är därför väl värt att offra sin fönsterbräda till att odla kryddor.

Artikeln uppdaterades senast: maj 30, 2016

Comments closed