Att odla tomater hemma

Det är inte särskilt svårt att odla tomater på fönsterbrädan. Det är dock viktigt att du förstår att resultatet aldrig kommer bli lika bra som om du odlar dem i växthus eller utomhus. Ett fönster är inte en ideal plats för en tomatplanta och den skörd du får kommer vara mindre än en du skulle få under andra odlingsformer. De tomater du får kan dock vara mycket goda.

tomaterOm du har tillgång till en balkong så är den ett bättre val för att odla tomater. Din skörd kommer dock fortfarande inte vara lika stor som den du skulle få i ett litet växthus.

Att odla tomater på fönsterbrädan får ses som något man gör för att det är roligt. Din skörd kommer inte vara stor nog för att det skall vara värt att göra det ur produktionssynpunkt. Om du vill producera så mycket mat som möjligt själv så finns det mycket bättre saker att odla såsom kryddväxter.

Om du har lite plats över kan det dock var värt att sätta in en tomatplanta eller två.

Viktigt

Tomater och tomatplantor utsöndrar en gas som många andra växter inte gillar. Det kan därför vara en bra ide att ge tomatplantorna ett eget fönster. Om du ser att en växt verkar börja må dåligt efter att du har flyttat en tomat till fönster så bör du flytta bort den växten eller tomaten. Växter kommer troligen inte friskna till så länge den står nära en tomat.

Att välja typ av tomater

Det finns ett mycket stort antal tomatsorter. De kan ha olika färger såsom röd, gul eller lila. De kan vara mycket små såsom körsbärstomater och mycket stora såsom bifftomater. Det råder också stor skillnad mellan plantornas storlek. Vissa typer av tomater kan snabbt växa sig mer än 6 m höga. Andra typer växer sig mycket breda. En Italiensk trädtomat kan utan problem täcka hela 10 kvadratmeter.

Du bör välja en sort som inte växer sig alltför stor om du skall odla den i fönstret. Körsbärstomater är alltid ett bra alternativ som låter dig få mycket bär (tomat är ett bär) på en liten yta. Om du vill ha en större tomat så finns det fortfarande massvis med typer att välja från. Fråga i plantskolan eller läs informationen på fröpåsen innan du köper din tomat. Det finns alltför många typer för att jag skall kunna ge dig bra hjälp här.

Jag gillar personligen att odla ”heirloom” tomater och tomater med ovanliga färger. Detta ger mig tomater som jag annars inte skulle kunna köpa och gör min mat lite mer speciell.

Köpa frön eller en färdig planta

tomatplantaSvaret på denna fråga beror till stor del på varför du väljer att börja odla tomater i ditt fönster eller på din balkong. Om du gör det för att du tycker att det är trevligt eller för att du vill pröva så är det oftast bättre att köpa en färdig planta. Det är det lättare alternativet och du kan välja en kraftig och välmående planta för att få en bra start. Om du å andra sidan vill börja odla tomater för att få billig mat så skall du börja med frön. Frön är mycket billigare än plantor och du kan få många plantor från en fröpåse. Du kan också få frön helt gratis ur de tomater du köper och äter. Tvätta fröna i ljummet vatten och låt dem torka några dagar innan du planterar dem. Att så tomater är enkelt och det finns massvis med guider online som kan hjälpa dig.

Skötsel

Att sköta tomater är relativt enkelt. De vill ha relativt mycket ljus och regelbunden gödning. Det är också mycket viktigt att de inte får torka ut alltför mycket. Detta innebär inte att de skall stå blött men jorden får heller inte bli för torr. Om detta händer kan bladen bli bruna och angripas av skadedjur.

Den vanligaste svårigheten som man stöter på när man odlar tomater inomhus är att de blir rangliga. Detta beror på bristen på ljus och att de inte utsätts för någon vind. Vind får förenklat uttryckt cellerna att vibrera vilket stimulerar att plantan bildar en tjockare stam. Pröva att flytta plantan till en ljusare plats. Man får dock ofta räkna med att tomater blir rangliga om man odlar dem inomhus. Detta förhindrar dock inte att man får tomater.

Övervintring

Det är inte värt att försöka övervintra din tomatplanta. De är ettåriga växter som inte är menade för långa liv. Med detta sagt så är det möjligt att få en tomat att överleva vintern förutsatt att den får mycket vatten och står på en varm ljus plats. Plantan kommer dock att bli relativt gänglig och den kommer inte återhämta sig från detta. Det är bättra att sätta nya frön nästa år.

Om man använder sig av artificiell växtbelysning kan man odla tomater hela året. Detta låter dig också enkelt övervintra plantor. Det kommer dock fortfarande komma en tidpunkt då de blir alltför svaga för att fortsätta producera frukt.

Comments closed