Pepparfrukter (Chille, Habanero mfl)

Pepparväxter fungerar utmärkt att odla i fönstret eftersom de inte växer sig alltför stora och en enda planta kan ge dig alla de pepparfrukter du behöver. De är även mycket vackra. De har ett vackert bladverk och vackra färggranna frukter. Blommorna är tyvärr vita och relativt oansenliga. Olika typer av peppar har olika färgade frukter. Vissa typer har t.o.m. olika färger vid olika mognadsgrader. Det är mycket vackert att hålla olika pepparfrukter tillsammans i ett fönster. Det är både färggrant och inbjudande. Det gör varje kök mer inbjudande. Jag rekommenderar att du planterar dina pepparfrukter i lerkrukor. Detta ger ett mer inbjudande intryck. Ett tips är att handmåla lerkrukorna med dekorationer i mexikansk still.

pepparfruktViktigt

Det är mycket viktigt att veta att många peppartyper kan vara väldigt starka. Vissa frukter kan bränna din hud vid beröring. Om du vill odla de starkast typerna av peppar bör du använda dig av skyddsutrustning innan du skördar och skär frukterna. Detta inkluderar handskar, munskydd och skyddsglasögon. Om du använder linser eller glasögon är det mycket viktigt att du inte får peppar på dessa.

Oavsett vilken typ av peppar du jobbar med så är det mycket viktigt att du tvättar din händer mycket noggrant när du är klar. Om inte kan det göra mycket ont om du tar på dina ögon eller någon slemhinna.

Detta är viktigt även om du är van att hantera peppar som du köpt i butiken. Den peppar du odlar själv kommer ofta innehålla mer vätska och vara starkare än de du köper.

Att hitta plantor

Utbudet av pepparfruktplantor på den svenska marknaden är mycket liten. Du kan hitta ett fåtal arter om du bor nära en välsorterad handelsträdgård. De flesta trädgårdar har inga pepparplantor alls. Det bästa alternativet är därför alltid att köpa frön för att dra upp sina egna plantor. Undvik alltid att köpa prydnadspeppar från blombutiken. Vissa av dessa är inte lämplig för matlagning.

Att plantera frön

habaneroDet finns ett mycket stort utbud av olika typer av peppar som kan köpa frön från online. Om du inte kan hitta den typ du vill ha på den svenska marknaden så kan du vanligtvis hitta dem på eBay.

Pepparfrön kan vara svåra att få att gro. Detta beror på att fröna är designade för att gå igenom en fågels tarmsystem innan de gror. Du bör alltid sätta ett större antal frön för att vara säker på att få minst en planta.

Du kan öka antalet frön som gror genom att låta fröna ligga i en 5%:ig klorblandning i 15 minuter. Därefter skall du skölja fröet och upprepa processen en andra gången. När du har gått igenom denna process en andra gång och sköljt bort allt klor så skall fröna få torka. De är därefter redo att planteras. Denna process efterliknar de påfrestningar som fröet utsätts för en i fågels tarmar och ökar grobarheten.

Att sköta sin planta

Att sköta pepparplantor är enkelt. De kräver inte särskild mycket ljus. De vill stå på en ljus plats när de har vuxit sig lite större. När de är under 10 cm föredrar de lätt skugga. Undvika om möjligt att bladen ligger direkt mot fönsterrutan.

Pepparplantor vill inte stå för blött. Om de är ständigt blöta så kan plantorna mycket lätt ruttna. De vill å andra sidan inte stå för torrt heller. Det bästa är att ge dem rejält med vatten när du vattnar dem och sedan låta jorden torka ut igen innan du vattnar igen. Vattna alltid innan bladen börjar sloka. Att vattna ungefär var 3:e dag är vanligtvis bra.

Ge dina plantor gödsel ungefär varannan vecka.

Med rätt skötsel kan en planta leva och ge frukt i flera år.

Att skörda frukten

Du kan skörda frukterna när du vill. Du måste inte vänta tills de är mogna. Smaken kommer dock bero på hur mogen frukten är. Pepparfrukter kan sitta på plantan relativ länge efter de har mognat utan att ta skada. Du kan därför lämna dem på plantan tills du vill äta dem. Om du vill maximera din skörd bör du dock plocka frukterna när de är klara för att stimulera framväxten av nya.

Att torka frukten

Om du får fler pepparfrukter än du kan äta så är det mycket lätt att torka dem och äta dem senare. Allt du behöver göra är att plocka frukterna från plantan och lägga dem på en bit hushållspapper. Ett tjockt papper är bättre. Låt sedan frukterna torka på en torr och välventilerad plats. De flesta svenska lägenheter och villor har relativt torr luft. Om luften i ditt hem är mycket fuktig kan du behöva torka dina frukter på en väl vald torr plats. Om du vill att de skall torka snabbare kan du dela dem på mitten. När frukterna är torra kan de endera lagra dem hela eller mosa sänder dem till pepparflingor.

Du kan även experimentera med att ugnstorka frukterna på olika temperaturer. Vissa typer av peppar får en annan smak om de torkas på detta sätt. Vissa pepparfrukter är goda att röka.

Comments closed