Hur bra är egentligen vegetariska matkassar

Matkassar har under de senaste åren blivit alltmer populära. Speciellt i Sveriges större städer. Det är inte förvånande. Den viktigaste resurs som vi har i dagens samhälle är för många tid. Vi har aldrig tillräckligt av det och det är svårt att hinna göra allt som man måste göra varje dag. Det är då inte konstigt att alltfler väljer att betala lite extra för sin mat för att istället få sin mat direkt hem till dörren.

matkasseSom vegetarian har jag dock ställt mig relativt tveksam till matkassar. Detta trots att många företag erbjuder vad de kallar vegetariska matkassar. Detta beror på att jag under åren har serverats alltför många ”vegetariska” rätter som visade sig innehålla icke vegetariska element. Jag kanske inte borde vara det men jag är därför alltid lätt misstänksam mot vegetariska produkter som marknadsför av företag som inte specialiserar sig på vegetariska produkter. Det finns dock inget som säger att de inte erbjuder fantastiska tjänster.

Jag bestämde mig därför att ge vegetariska matkassar en chans och under de senaste veckorna prövat matkassar från olika bolag. Jag måste säga att jag är positivt överraskad. Jag fick inte något som jag inte äter och recepten var överlag spännande. Vissa av recepten var relativt tråkiga och vanligt förekommande men de flesta kassar innehöll även mycket överraskande och goda recept. Jag har lärt mig att laga ett flertal nya rätter som jag definitivt kommer pröva igen.

Om det är någon som läser detta som har undvikit vegetariska matkassar av samma anledning som jag  så kan jag bara säga att mina erfarenheter så här långt visar att det är en omotiverad rädsla och rekommenderar att ni prövar vegetariska matkassar om ni vill det. Om du fortfarande känner dig osäker rekommenderar jag att du läser om gröna kassen och andra företag nedan.

Nedan kommer jag att säga några ord om de matkassar jag har prövat.

Gröna kassen

Jag vill börja med att säga några ord om Gröna kassen. Detta är ett företag som jag inte visst fanns. De fokuserar uteslutande på vegetariska produkter och är ett utmärkt alternativ för de som lider av samma rädsla som jag gjorde. Alla deras matkassar är helt vegetarisk och innehåller heller inga mjölk, ägg eller andra djurprodukter vilket gör dem till ett utmärkt val för veganer som annars kan ha svårt att hitta en bra matkasse. De erbjuder även en glutenfri vegetarisk/vegansk kasse vilket är ett mycket bra val om vill försöka undvika gluten. En nackdel med denna kassa är dock att den är relativt dyr om man jämför den med en del andra kassar på marknaden. Priset ligger i samma klass som andra dyrare kassar. Man får dock mycket bra (ofta närodlad) mat vilket gör att det känns som att påsen är värd priset. Man kan inte bara titta på priset utan också vad man får i sin kasse.

Vår Mat

Vår mat erbjuder en relativt billig matkasse. Matkassen är vegetarisk men innehåller mjölk och äggprodukter. Det skall dock vara möjlig att få en version utan mjölk eller ägg mot en extra avgift. Jag vet inte hur mycket denna kasse kostar. Denna kasse är absolut inte dålig och kan vara ett mycket bra val om man vill beställa en billig kasse. Jag kände dock att kassen var lite tråkigare än den från Gröna Kassen och Ecoviva.

Ecoviva

Ecoviva fokuserar på närodlad och ekologisk mat. De erbjuder både vegetariska och icke vegetariska produkter. De erbjuder en rad olika matkassar för olika vegetariska inriktningar. Du kan med andra ord få en kasse som är designad för din specifika kosthållning.

Den kasse jag fick från EcoViva höll mycket hög kvalitet och recepten var bland de bästa jag har fått. Jag gillar verkligen denna matkasse. Tyvärr är den också den dyraste kassen jag har prövat. Jag vet inte om jag själv skulle vara villig att betala så mycket varje vecka eller inte. Men om man är det så är det en mycket bra kasse.

Linas Matkasse

Linas är troligen det mest kända matkasseföretaget i Sverige. Jag känner därför att det skulle vara oansvarigt av mig att inte pröva och recensera Linas Vegetariska matkasse. Jag vill dock börja med en varning. Denna matkasse annonserar ofta till priset 299kr. Detta är dock ett prova på pris och gäller bara för första kassen. Priset går sedan upp till 549 kr.

Linas Vegetariska kasse är en lakto-ovo-vegetarisk kasse. Vad jag har kunnat se så finns det inget alternativ tillgänglig för oss som inte äter mjölk eller ägg. Detta är synd då Linas matkasse har en av Sveriges bästa täckningar. De finns från norr till söder.

Jag har inte prövat denna kasse eftersom jag inte vill äta lakto-ovo produkter som jag inte vet var de kommer ifrån.

Slutord

Det finns ett flertal överraskande bra vegetariska matkassar. Tyvärr är de bästa kassarna relativt dyra och det verkar verkligen som att man får vad man betalar för med vegetariska kassar. Efter att ha prövat vegetariska matkassar under en period så vet jag att de kan leverera mat som jag kan äta och jag förstår varför folk gillar dem. Jag vet dock fortfarande inte om jag skulle vara villig att betala det pris an bra matkasse kostar varje vecka. Jag tror att för tillfället föredrar jag fortfarande att handla själv. Men jag ser helt klart hur detta skulle kunna ändras över åren.

Comments closed