Kan en vegetarian äta insekter?

Alla vegetarianer har olika idéer om vad de vill äta. Vissa av oss såsom jag vill inte äta några djurprodukter inklusive honung, mjölk eller ägg om de inte är producerade på ett naturligt sätt. Andra såsom vissa fruktiarianer tar det mycket längre och vill inte äta något som inte fallit av en växt av sig själv. De äter t.ex. bara frukt som är mogen och har ramlat av plantan. Ett annat mer extremt exempel är Jainister vars diet inte får skada något levande inklusive växter.

På andra sidan har vi individer som kallar sig själv vegetarianer men som har gjort vissa undantag såsom att de bara äter vegetariskt och fisk, eller bara vegetariskt och skaldjur. De flesta av oss skulle förmodligen uppskatta deras försöker att äta mer vegetariskt men bestämt hävda att de inte är vegetarianer.

insekterEntomofagins framväxande har dock skapat en för mig relativt intressanta filosofisk fråga. Får en vegetarian äta insekter. Det spontana svaret skulle oftast vara nej men när man tänker lite mer på det är svaret inte alls lika säkert. Om vi tänker att en vegetarian skall undvika alla djurprodukter som djuret måste dödas för att framställa då är det klart att vi inte skall äta syrsor. Men hur många av oss kollar egentligen vår sallad noga för insekter innan vi äter den. Hur många insekter äter vi redan på en vecka? Om vi redan äter dem kan man då säga att det inte är okej att äta dem?

Detta är bara en fråga som entomofagin tvingar fram. En annan är:

Spelar storleken på insekten någon roll? Det är lätt att se stora insekter men små insekter kan vara nästan omöjliga att se utan ett förstoringsglas eller mikroskåp. Innebär detta att man får äta små insekt men inte stora insekter? Var drar man då gränsen? Beror den på hur bra syn man har?

Om vi istället hävdar att det är okej att äta insekter då uppstår en helt ny rad frågor. Om vi ponerar att en vegetarian får äta en begränsad mängd insekter eftersom det är ofrånkomligt då kommer frågan om varför man inte får äta skaldjur. Många av dessa är antropoder precis som insekterna.

Mitt svar på dessa frågor är att vegetarianer inte får äta insekter och att man i högsta möjliga mån skall föröka att undvika att äta dem om de finns på de grönsaker man skall äta. Att man då och då kommer misslyckas och äter en insekt av misstag innebär inte att man skall sluta försöka undvika det utan man skall hela tiden försöka äta en strikt vegetarisk diet. Det ärr upp till var och en av oss att göra vårt bästa för att undvika att äta insekter eller andra djur.’

Med detta sagt så tycker jag att det är viktigt att man regelbundet ställer sig själv denna typ av frågor så att man måste tänka igenom vad man egentligen tycker och varför. Du får mycket gärna kommentera med dina tankar här nedan. Det skulle vara mycket roligt att höra vad du tycker om dessa frågor och om det är några andra frågor som jag också borde ställa.

// Jag har tvingats stänga av kommenteringsfunktionen på denna post och har tagit bort alla kommentarer från att vara synliga p.g.a. alltför många troll. Jag hoppas kunna öppna denna diskussion igen när jag har hittat en bättre antispam lösning. Jag kommer troligen inte posta fler inlägg i debatt innan detta har kunnat lösas.

Comments closed