Pizza med inspiration från Neapel

Autentisk pizza från Neapel, eller vera pizza napoletana som man säger på italienska, är en skyddad ursprungsbeteckning inom EU. Detta innebär dock inte att vi är förhindrade från att inspireras och snickra ihop något liknande hemma i köket här uppe i Sverige.

Pizza napoletana kommer i tre officiella varianter:

Namn Topping
Pizza Marinara San Marzano tomater

Vitlök

Oregano

Extra Virgin Olive Oil

Pizza Margherita San Marzano tomater

Mozzarella di bufala Campana

Basilika

Extra Virgin Olive Oil

Pizza Margherita Extra San Marzano tomater

Mozzarella di bufala Campana

Basilika

Extra Virgin Olive Oil

San Marzano tomater växer i den bördiga jorden söder om vulkanen Vesuvius. Det är en slags långsmala plommontomater med en stark och söt smak som inte innehåller särskilt mycket syra. Köttet är tjockt och frö-delen förhållandevis liten.

Kan man inte få tag på San Marzano tomater när man ska laga vegetarisk pizza hemma kan man försöka inrikta sig på att hitta något liknande, det vill säga välja söta plommontomater och eventuellt ta bort en del av kärnorna.

Vad gäller degen så anser Associazione Vera Pizza Napoletana att den ska göras på vetemjöl och naturlig jäst från Neapel eller bryggerijäst, samt salt och vatten. Degen ska knådas för hand eller på låg fart i en degblandare. Efter att degen har jäst ska den formas för hand utan hjälp av någon kavel eller liknande. När du lägger på toppingen ska degen inte vara tjockare än 3 millimeter. Pizzan ska sedan bakas i en ekeldad stenugn där temperaturen är ungefär 485 °C. Om förhållandena är de rätta ska det inte behövas mer än 60 – 90 sekunder i ugnen innan pizzan är färdig. Degen ska då vara gräddad men fortfarande mjuk och elastisk.

pizza

Recept på pizza inspirerad av Neapel

4 portioner

Obs! Degen ska jäsa länge, så gör den gärna dagen innan du har tänkt äta pizza.

Ingredienser för degen

 • 400 gram iskallt vatten
 • 55 gram olivolja, extra virgine
 • 10 gram jäst
 • 575 gram vetemjöl med hög glutenhalt (till exempel Manitoba Cream eller Vetemjöl Special)
 • 12 gram salt
 • Eventuellt ytterligare vetemjöl för att få rätt konsistens på degen
 • Extra olja för inoljning av skärbräda

Toppings

 • 200 gram mozzarella, skivad
 • 200 gram urkärnade tomater, hackade och avsköljda
 • 6 stycken vitlöksklyftor, skalade och hackade
 • 10 blad basilika
 • 1 tesked torkad oregano
 • Nymalen svartpeppar, efter behag
 • Olivolja (extra virgine) att ringa över pizzorna

Hur mycket topping man vill ha på sin pizza varierar från person till person, så var inte rädd för att justera ovanstående mått. Är man till exempel en hängiven vitlöksälskare vill man nog ha ännu mer vitlök på sin pizza, och kanske gärna en kombination av hackad vitlök och hela eller halva vitlöksklyftor.

Vill man att pizzan ska vara vegansk kan man byta ut mozzarellaosten mot någon vegansk ost-alternativ.

Instruktioner

 1. Häll vatten och olivolja i en bunke, och rör sedan i jästen.
 2. När jästen är helt löst, tillsätt mjölet och knåda i ungefär tio minuter för hand eller sex minuter med köksassistent.
 3. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare några minuter. Degen ska lossna från bunkens kanter, om den inte gör det är den för blöt och du behöver tillsätta mer mjöl.
 4. Olja in ovansidan av en skärbräda. Du kan använda olivolja eller någon neutral matolja.
 5. Dela upp degen i fyra bitar och placera dem på den inoljade skärbräda, med gott om plats mellan varje bit.
 6. Täck över med lätt fuktad kökshandduk och ställ in i kylen eller svalen. Degen ska jäsa långsamt i låg men inte kall temperatur under minst sex timmar.
 7. Ta fram degen ur kylen och låt den jäsa 30 minuter i rumstemperatur. Medan degen jäser, förvärm ugnen till högsta temperatur. Om du har en baksten, värm den också. Om du inte har en baksten, värm upp en plåt istället.
 8. Baka ut en pizza för hand och placera på plåten. Lägg på en fjärdedel av toppingen, det vill säga ungefär 50 gram tomat, 50 gram mozzarella, 2 hackade vitlöksklyftor, ½ tesked torkad oregano, samt svartpeppar om du vill ha. Ringa över olivolja efter tycke och smak.

  Viktigt: Vissa gillar att riva basilikabladen och smula oreganon innan dessa ingredienser hamnar på pizzan, medan andra föredrar att låta bli. Prova dig fram för att se vad du gillar. Kanske en kombo av båda?

 9. Grädda pizzan i mycket het ugn till degen är bakad och osten är smält. Du kan förbereda övriga pizzor nu om du vill, men du bör bara grädda en pizza i taget eftersom ugnstemperaturen sjunker mer ju mer icke-varma saker man placerar i ugnen.

Comments closed