Vegansk sandwich med kikärtsmos

sandwich artor

Om du är sugen på en vegansk sandwich rekommenderar vi den här proteinrika kikärstsmörgåsen med hummus och grönsaker. Kikärter är näringsrika, och hundra gram kokta kikärtor innehåller ungefär 20% av dagsbehovet av protein för en genomsnittlig vuxen person. Proteinerna i kikärtor inkluderar dessutom in mindre än åtta essensiella aminosyror: isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan och valine. Det är inte svårt att förstå varför kikärtor är så populära i veganrätter.

Kokta kikärtor innehåller cirka 60% vatten, 27% kolhydrater, 9% protein, och 3% fett.

Tips! Om du vill ta med den här sandwichen som matsäck, packa fyllningen i en burk separat från brödet och bred på precis innan du ska äta. Då hinner inte brödet bli blött och svampigt av fukten från fyllningen.

Recept på sandwich med kikärstsmos

Ingredienser

Det här räcker till två eller tre dubbelmackor, beroende på hur mycket fyllning man vill ha i varje macka.

 • 400 gram koka kikärtor, avsköljda och avrunna
 • 1/2 dl hummus
 • 1/2 medelstor morot, hackad
 • 1/2 selleristjälk, hackad
 • 1/4 röd paprika, hackad
 • 1/3 purjolök, skuren i skivor (både den vita och den gröna delen av purjolöken kan användas)
 • 1 vitlöksklyfta, hackad
 • 2 kryddmått grovmalen svartpeppar
 • 1 kryddmått salt
 • 1 kryddmått paprikapulver
 • Chilisås, efter behag
 • 4 eller 6 skivor veganskt rågbröd (4 skivor räcker till två dubbelmackor, 6 skivor krävs för att göra tre stycken)

Instruktioner

 1. Använd en gaffel eller potatismosare för att mosa kikärtorna. De ska bara mosas, inte göras till en perfekt slät puré. Om en och annan kikärta ungår att mosas är det inget problem alls, tvärt om.
 2. Rör ned resten av ingredienserna, utom brödet, i moset.
 3. Bred ut mos på hälften av brödskivorna. Täck varje med en brödskiva som tak. Servera.

Varför heter det sandwich?

Termen sandwich kommer från den engelske statsmannen John Montagu, 4th Earl of Sandwich, som levde 1718-1792. Exakt varför folk i England började kalla smörgåsar för sandwich efter honom har debaterats, men det mest vitt accepterade versionen av händelseförloppet är att Lord Sandwich verkligen älskade att spela kort, särskilt cribbage, och inte vill ta paus från spelbordet för att gå och äta något. När han blev hungrig brukade han istället beställa skivat kött och ge order om att det skulle serveras mellan två brödbitar. På så vis kunde han enkelt äta hållandes maten i ena handen, utan kniv och gaffel, och brödet hindrade fingrarna från att bli smutsiga. Andra spelare lade märke till detta och började också beställa ”The same as Lord Sandwich”, vilket så småningom helt enkelt blev till ”a sandwich”.

Givetvis åt man bröd med pålägg i England även innan 1700-talet, men man använde inte termen sandwich utan kallade det helt enkelt för bröd med kött, bröd med ost, osv. Att den uppburne statsmannen Lord Sandwich med glädje åt denna (med artistokratiska mått) tämligen enkla rätt gjorde att en sandwich så småningom blev en accepterad måltid för engelska högreståndspersoner som ville bjuda sina gäster på något mumsigt sent på kvällen.

Från dessa högreståndsmijöer spred sig termen sandwich ned genom folklagren, och i mitten av 1800-talet var det inte konstigt alls för ambulerande smörgåsförsäljare i storstäderna att kalla sina produkter för sandwiches istället för bröd med skinka, bröd med ost, eller dylikt. Data från London visar att det år 1851 fanns åtminstone 70 stycken gatuförsäljare där som saluförde ham sandwiches, det vill säga dubbelmackor med skinka som pålägg.

Comments closed