Odla svamp på fönsterbrädan

Det är möjligt att odla svamp på fönsterbrädan eller inne i rummet. Detta är dock inget man gör för att få billig mat. Det är istället en metod som man kan använda sig av för att få färska svampar samtidigt som man får följa svamparnas fantastiska utveckling. Om du är uppvuxen på landet kanske detta inte låter som något speciellt men det kan vara mycket lärorikt om man är uppvuxen i staden. Det kan också vara en mycket bra upplevelse att dela med sina barn. Detta då svampar skiljer sig mycket från båda växter och djur.

svamplådaDet är mycket svårt att odla svamp från sporer (en spor är något felaktigt och mycket förenklat en svamps frön.) Det kräver ofta absolut rätt förhållanden för att lyckas och det kan ta tid. Ett mycket enklare och mer lättillgängligt alternativ är att köpa en färdig svamplåda av den typ man vill odla. Denna låda innehåller jord och allt man behöver för att odla svamp inklusive svampar. Svamparna har vuxit i jorden under en längre period och när du får lådan är de redo att skapa sin hatt. Den del som växer över jorden och som vi i dagligt tal kallar svamp även om en större del av en svamp ligger gömt som ett finmaskigt nät under jorden.

Du kan köpa svamplådor online och i vissa välsorterade handelsträdgårdar. När de kommer till dig är de normalt helt färdiga. Allt du behöver göra är att packa upp paket, ställa det på lämplig plats och vattna.

Det är mycket viktigt att du läser de skötselråd du får med svamparna. Olika arter kräver olika skötsel och det som är rätt för en svamp kan vara skadligt för en annan.

odla svamp hemmaHur mycket svamp du kan få i en låda beror på vilken svampart du väljer, varifrån du köper lådan och hur väl du sköter den. Det är ofta möjligt att få en relativt stor skörd. Om man får en stor skörd så kan detta var ett billigt sätt att köpa svamp. Jag rekommenderar dock inte att man gör det av detta skäl. Åtminstone inte första gången.

Om man med framgång har prövat att odla sin egen svamp en gång och fick en stor skörd så kan man sedan överväga att fortsätta göra det för att få billig svamp.

Det kan vara mycket trevligt att ha en svamplåda i köket även om man inte tjänar pengar på det. Detta då du alltid har tillgång till nyplockad svamp. Detta kan vara mycket trevligt om du bor i en del av Sverige där svamputbudet är dåligt utanför svampsäsongen.

Jag rekommendera varmt att du prövar en svamplåda. Min första svamplåda var båda en unik upplevelse och en källa till mycket god mat.

Comments closed